Home / Vzdelávanie / Žiadna miera konzumácie alkoholu nie je bezpečná pre naše zdravie.

Žiadna miera konzumácie alkoholu nie je bezpečná pre naše zdravie.

|

by

in

| Čas čítania: 2 min (454 slov)

Riziká a škody spojené s pitím alkoholu sa v priebehu rokov systematicky vyhodnocovali a sú dobre zdokumentované. Svetová zdravotnícka organizácia v časopise The Lancet Public Health uverejnila vyhlásenie:

Pokiaľ ide o konzumáciu alkoholu, neexistuje bezpečné množstvo, ktoré by nemalo vplyv na zdravie.

Na určenie „bezpečnej“ úrovne konzumácie alkoholu by bolo potrebné, aby platné vedecké dôkazy preukázali, že pri určitej úrovni a pod ňou neexistuje žiadne riziko ochorenia súvisiace s konzumáciou alkoholu. Nové vyhlásenie WHO objasňuje: v súčasnosti dostupné dôkazy nemôžu naznačovať existenciu hranice, pri ktorej sa karcinogénne účinky alkoholu „zapínajú“ a začínajú sa prejavovať v ľudskom tele.

Nemôžeme hovoriť o takzvanej bezpečnej miere užívania alkoholu. Nezáleží na tom, koľko vypijete – riziko pre zdravie sa začína od prvej kvapky akéhokoľvek alkoholického nápoja. Jediné, čo môžeme s istotou povedať je, že čím viac pijete, tým je to škodlivejšie – alebo inými slovami, čím menej pijete, tým je to bezpečnejšie,“ vysvetľuje Dr. Carina Ferreira-Borgesová, úradujúca vedúca oddelenia pre manažment ochorení a regionálna poradkyňa pre alkohol a nelegálne drogy v regionálnom úrade WHO pre Európu. 

Napriek tomu je otázka priaznivých účinkov alkoholu vo výskume už roky sporná.

Potenciálne ochranné účinky konzumácie alkoholu, ktoré naznačujú niektoré štúdie, úzko súvisia s vybranými porovnávanými skupinami a použitými štatistickými metódami a nemusia brať do úvahy iné relevantné faktory,“ objasňuje Dr. Jürgen Rehm/WHO.

Európsky región má celosvetovo najvyššiu úroveň spotreby alkoholu a najvyšší podiel pijanov v populácii. V tomto regióne je viac ako 200 miliónov ľudí vystavených riziku vzniku rakoviny spôsobenej alkoholom.

Keď teda hovoríme o možných tzv. bezpečnejších úrovniach konzumácie alkoholu alebo o jeho ochranných účinkoch, ignorujeme širší obraz o škodlivosti alkoholu v našom regióne a vo svete. Hoci je dobre známe, že alkohol môže spôsobovať rakovinu, táto skutočnosť stále nie je verejnosti vo väčšine krajín všeobecne známa. Po vzore tabakových výrobkov potrebujeme na etiketách alkoholických nápojov zdravotné informácie týkajúce sa rakoviny; potrebujeme posilnených a vyškolených zdravotníckych pracovníkov, ktorí by boli stotožnení s povinnosťou informovať svojich pacientov o alkohole a riziku rakoviny; a potrebujeme celkovo široké povedomie o tejto téme v krajinách a komunitách,“ dodáva doktorka Ferreira-Borges.


Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by byť považované za lekárske odporúčania. Je dôležité zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu a podporovať zodpovedné pitie. Spoločenská zodpovednosť a právne opatrenia, ako je regulácia predaja alkoholu a stanovenie vekových obmedzení, zvýšenie daní a zákaz reklamy môžu tiež prispieť k zníženiu negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu.
Ak máte obavy týkajúce sa vašej konzumácie alkoholu alebo jej účinkov na vaše zdravie, nebojte sa konzultovať svoj stav s lekárom alebo iným zdravotníckym odborníkom.