Fakty vs mýty

Pochopenie účinkov alkoholu na telo a myseľ môže byť prvým krokom k zvýšeniu povedomia o alkohole. Všetky potrebné fakty nájdete tu.

Alkohol nie je tak škodlivý ako iné drogy.

Alkohol zvyšuje riziko mnohých smrteľných chorôb, ako je aj rakovina. Vypitie príliš veľkého množstva alkoholu príliš rýchlo môže viesť k otrave alkoholom, ktorá vás môže zabiť.

Alkohol poškodzuje iba pečeň.

Ak sa na nedávnej lekárskej prehliadke ukázalo, že vaša pečeň je v dobrom stave, nemali by ste si myslieť, že je to voľná zámienka na nadmerné pitie. V skutočnosti môže pitie alkoholu ovplyvniť aj iné orgány vášho tela. Patrí sem srdce, mozog, obličky, žalúdok, a tiež črevá. Po požití alkoholu sa následne najväčšie množstvo vstrebáva cez sliznicu žalúdka (cca 20%) a tenkého čreva (cca 80%). Do krvného obehu sa alkohol dostáva už zo žalúdka a rýchlosť akou sa dostáva do krvi záleží na rýchlosti požitia alkoholu a na tom, či je žalúdok prázdny alebo plný. Alkohol môže mať aj širší zápalový vplyv na tkanivá alebo imunitný a tráviaci systém a taktiež zvyšuje riziko vzniku rakoviny a iných ochorení.

Vypitie alkoholu na druhý deň môže vyliečiť opicu.

Pivo a víno sú bezpečnejšie ako tvrdý alkohol.

Alkohol je v akejkoľvek forme je stále iba alkohol. Môže vám spôsobiť problémy bez ohľadu na formu jeho konzumácie. V jednom pollitry piva alebo pohári vína je asi toľko alkoholu ako v 1,5 panáku tvrdého alkoholu. Miešané nápoje často obsahujú viac alkoholu ako pivo. Okolo rôznych druhov alkoholu a ich vplyvu na človeka koluje veľa mýtov. A hoci sa vám môže zdať, že bežné pitie piva s priateľmi je menej intenzívne ako pitie alkoholického drinku, sú si podobné viac, ako si myslíte. Či už pijete svetlé pivo alebo Moscow Mule, zvyčajne konzumujete podobné množstvo alkoholu.