Home / Sober curious / Tomáš Budi

Tomáš Budi

|

by

in

| Čas čítania: 9 min (2667 slov)

Tomáš pochádza zo Sniny, z malého mestečka na výhode Slovenska, ale už pár rokov žije vo Viedni, kde študoval nutričné vedy (Nutritional Sciences) na viedenskej univerzite. Pracuje v známej potravinárskej firme, kde je jeho úlohou kontrolovať dodávateľov a producentov potravín, aby dodržiavali všetky právne, ale aj hygienické normy a zároveň spĺňali požiadavky zákazníkov, ale aj interné štandardy kvality. Po pri práci si ešte stále dokončuje magisterské štúdium nutričných vied so zameraním na kvalitu a bezpečnosť potravín.

A keď mu po tej práci a škole ešte zostane čas, snaží sa ho venovať sociálnym sieťam, kde si založil instagramový profil @výživavmalíčku, kde poukazuje na rôzne mýty a nepravdy v oblasti výživy a správneho stravovania, ale hovorí často aj o prevencií, o zdraví a hlavne o tom, čo všetko človek dokáže správnym výberom potravín a dostatočným pohybom. Určite odporúčame sledovať! 

O prevencií na Slovensku povedal: hovorí sa o nej veľmi málo a mám pocit, že tie správne informácie sa často k ľuďom vôbec nedostanú, skôr naopak. K ľuďom sa veľmi ľahko dostanú práve tie nekorektné a často nebezpečné informácie, ktoré niekedy môžu viesť k nesprávnym rozhodnutiam a bohužiaľ aj k zdravotným ťažkostiam. A mojím profilom sa snažím tento problém aspoň trochu napraviť. 

Aké zdravotné riziká spojené s konzumáciou alkoholu si si uvedomil, ktoré ťa motivovali k rozhodnutiu prestať piť?

Tak nie sú to len zdravotné riziká, ale aj samotný fakt, že na alkohole sa nedá normálne fungovať. Nemôžete si zacvičiť,  keď si vypijete, obmedzuje to pohyb, nemôžete šoférovať auto, nevoľnosti a závraty z alkoholu zvyšujú riziko úrazov a nehôd. Ale naspäť k tým zdravotným rizikám. So závratmi a narušeným vylučovaním a absorpciou vody sa naše telo ešte ako-tak popasuje, ozajstný problém máte, keď zneužívanie alkoholu vedie k zvýšenému krvnému tlaku, poškodeným orgánom alebo rakovine hrubého čreva. A tu hovoria fakty jasne, že sa to pravdepodobne stane. Ešte by som chcel podčiarknuť vo vašej otázke to slovo ˇ uvedomil si ˇ . Lebo tu práve vidím ten kameň úrazu. Veľa ľudí si totiž neuvedomuje práve tie negatívne účinky konzumácie alkoholu. Ak ste násťročný študent a jediné na čo sa celý týždeň tešíte je piatková párty, tak tie negatívne účinky alkoholu sú to posledné, čo vás zaujíma. A to sa dá aj odpustiť a pochopiť, ale ak dospelý človek, ktorý si je tých zdravotných rizík plne vedomý, napriek tomu alkohol pije, tak je iba hlupák. 

Ako hodnotíš úroveň osvety a preventívnych programov v našej krajine? Je tu priestor na zlepšenie?

Priestor na zlepšenie tu je určite stále. Mám pocit, že tie preventívne programy často existujú len na papieri a iba na teoretickej úrovni. Tie dôležité informácie sa k ľuďom vôbec nedostanú. Minimálne ku mne sa nedostali, keď som na Slovensku ešte nedávno žil. Zato sa ku mne dostali tie všetky polopravdy o alkohole, ako pomáha na trávenie, či preventívne chráni proti kardiovaskulárnym chorobám. Týmto preventívnym opatreniam bežne ľudia na Slovensku veria, lebo im nemá kto vysvetliť, ako to skutočne je. Mám pocit, že úlohu štátu preberajú rôzni ľudia na sociálnych sieťach, ktorí osvete a prevencií venujú svoj drahocenný voľný čas a snažia sa ľuďom pomôcť a tie správne informácie k ním pretlačiť. A pritom, ak by sa viac investovalo do prevencie, štát a zdravotníctvo by neboli tak vyťažení, ako to bohužiaľ vidíme pri každej návšteve lekára či nemocnice. Nakoniec dáta ukazujú jasný trend, čím vyššia konzumácia alkoholu, tým častejšie chronické ochorenia, a tým viac práce pre lekárov. A samozrejme tým viac peňazí musí štát zaplatiť.

Existujú určité mýty alebo nepravdy ohľadom alkoholu, ktoré by si chcel vyvrátiť?

O alkohole existuje iba jeden mýtus, ktorý je treba vyvrátiť, a síce, že by mal alkohol nejaké pozitívne účinky na zdravie. Kľudne môžeme polemizovať o stredomorskej strave a polyfenoloch v červenom víne, ale nakoniec dôjdeme k záveru, že alkohol je jednoducho škodlivý jed. Možno vám striedme pitie alkoholu zníži o zanedbateľné percento to riziko kardiovaskulárneho úrazu, no zároveň sa vám konzumáciou alkoholu zvýši riziko vzniku rakoviny. Vyberte si načo chcete umrieť.

Ako zvládaš spoločenské situácie, kde je alkohol bežnou súčasťou, a ako komunikuješ svoje rozhodnutie byť abstinentom? Čo by si poradil ostatným? 

Mne jednoducho viac záleží na mojom zdraví ako na tom, čo si o mne niekto pomyslí, ak si s ním nevypijem. Človek sa väčšinou stretáva s tými istými ľuďmi, odmietnutie alkoholu vytvorí nepríjemnú situáciu iba na začiatku, potom si už ľudia zvyknú, že nepijete, a už sa vás ani pýtať nebudú. Osobne si myslím, že je lepšie povedať nie, ako si vymýšlať príbehy o tom, že človek berie antibiotiká alebo že je autom a podobne. Proste keď nechcete, tak nechcete. Ak by ste mali byť v niečom egoista, tak v tomto. Myslíte na vás a na vaše zdravie, nie na spoločenské očakávania.

Aké sú najčastejšie nedostatky v strave ľudí, ktorí pravidelne konzumujú alkohol?

Ťažko povedať, záleží aj na tom, čo presne sa rozumie pod pravidelnou konzumáciou. Ale ľudia, ktorí konzumujú alkohol na dennej báze, nemajú väčšinou stravovanie pod kontrolou. Prijímajú viac energie ako treba, jedia chaoticky, neplánovane, konzumujú málo zeleniny a ovocia, a s tým spojený aj nedostatok vlákniny či vitamínov a minerálov. V dlhodobom horizonte môže mať takýto nutričný status devastačné následky na zdravie človeka.

Existujú určité potraviny, ktoré môžu zmierniť negatívne účinky alkoholu na organizmus?

Rozmýšľal som, či mám na toto dať dlhú alebo krátku odpoveď a vybral som si tú druhú variantu, takže nie, neexistujú. Dá sa polemizovať o tom, že alkohol na plný žalúdok, tuky a bielkoviny spomaľujú absorpciu alkoholu, ale to ešte neznamená, že zmierňujú jeho negatívne účinky. Jeho negatívne účinky sa iba dostavia o trošku neskôr. 

Aké sú riziká spojené s konzumáciou alkoholu na prázdny žalúdok?

Rovnaká dilema ako pri predošlej otázke a zase si vyberiem tú krátku variantu. Riziká sú rovnaké ako pri konzumácií na plný žalúdok. Samozrejme, že aj tu sa dá polemizovať. Ale aj samotný alkohol bráni absorpcií ďalšieho prijatého alkoholu, keďže naše tráviace enzýmy, v tomto prípade alkoholová dehydrogenáza, je tiež limitovaná svojim množstvom. Môže tak dôjsť k horším závratom a nevoľnostiam, čo môže súvisieť s vyšším rizikom úrazov. Ale či na plný alebo prázdny žalúdok je koniec koncov nepodstatné. V obidvoch prípadoch sa tie negatívne účinky dostavia. Ešte by som dodal, že to či máme niečo v žalúdku vôbec neovplyvní negatívne účinky alkoholu v ústach či v pažeráku, či snáď áno?

Môže alkohol ovplyvniť schopnosť organizmu efektívne využiť vitamíny a minerály zo stravy?

Áno samozrejme. Naše telo je jedna veľmi dobrá mašina, ktorá dokáže efektívne využiť rôzne zdroje, ale to iba za predpokladu, že jej nebudeme hádzať polená pod nohy. Alkohol je poleno. Telo sa nevie sústrediť na vstrebávanie a transport živín, keď musí odbúravať jed. Napríklad také vstrebávanie vitamínov skupiny B je často narušené. Ľudia, ktorí majú problém s alkoholom, majú často veľmi zlý status vitamínu B1. Nielen vstrebávanie živín, ale aj ich transport môže byť narušený. Možno, že tých minerálov a vitamínov máte dosť, no to vám je na nič, ak sa nedostanú k bunkám, ktoré tie živiny potrebujú.

Aký vplyv má príležitostná konzumácia alkoholu na dlhodobé ciele v oblasti zdravej výživy a životného štýlu?

Ak je váš dlhodobý cieľ v oblastí výživy a životného štýlu zostať čo najdlhšie zdravý, tak ruky preč od alkoholu. Toto by mali pochopiť hlavne ľudia, ktorí celý týždeň poctivo dodržujú základy zdravého stravovania, športujú a majú pravidelný spánok a potom cez víkend vymetajú kluby v podnapitom stave. Takto to nefunguje. Neviete vybalansovať negatívne účinky alkoholu extra pohybom, či zdravým šalátom na obed. Alkohol narušuje absorpciu dôležitých živín, zvyšuje triglyceridy v krvi a zvyšuje krvný tlak. Vaše telo sa nevie sústrediť na vstrebávanie živín, či budovanie svalovej hmoty, keď v jednom kuse musí bojovať s jedom. Alkohol do zdravej výživy jednoducho nepatrí. 

Mohol by si nám vysvetliť pojem “Flexitariáni”? 

Nerád si dávam nálepky, ale keby som si jednu nálepku na čelo musel nalepiť, bola by to flexitarián. Flexitariáni sú ľudia, ktorí v prvom rade vedia čo konzumujú a jedia všetko bez obmedzení. Ale uvedomujú si jednu zásadnú vec, a síce, že na planéte nie sú sami. Sú to takí vegetariáni, ktorí jedia mäso. No jedia ho s mierou. Väčšinu ich taniera tvorí zelenina, ovocie, strukoviny, cereálie a mliečne produkty a to spomínané mäso len veľmi zriedkavo a v čo najlepšej dostupnej kvalite. Celé stravovanie je priateľské k životnému prostrediu, k udržateľnosti zdrojov a dobrým životným podmienkam zvierat. Flexitariáni si uvedomujú, že zdravá výživa sa nerobí iba na úrovni jednotlivca, ale o pár levelov vyššie. Ak chceme byť my ľudia zdraví, musí byť zdravé všetko okolo nás. Ak hľadáte stravovací štýl, ktorý uspokojí všetky vaše nutričné potreby, nebude vás v ničom obmedzovať a zároveň je priateľský k životnému prostrediu, tak flexitariánstvo je cesta. 

Čoraz viac mladých ľudí hovorí nie alkoholu a venuje sa zdravej výžive. Aké sú základné princípy zdravej výživy, ktoré by mal každý dodržiavať?

Ťažko povedať, ktoré princípy sú základne a ktoré nie, ale asi by na našom tanieri nemala chýbať zelenina a ovocie, strukoviny a celozrnne obilniny, zdravé tuky v podobe rastlinných olejov či tučných morských rýb, nejaké tie mliečne produkty, vajcia, orechy a sem tam nejaké mäso. Obmedziť konzumáciu cukru a soli a dbať na správnu prípravu jedla. To ako jedlo pripravujeme rozhoduje aj o tom, ktoré živiny v tom jedle po úprave ostanú, takže pozor na vysoké teploty, veľa oleja alebo zbytočne veľa vody pri varení. Ja viem, že ľudia nemajú čas na varenie každý deň a dodržiavať jedálniček na 1OO percent a to od ľudí ani nikto neočakáva. Stačí iba nad jedlom premýšlať, predvídať situácie a plánovať. Ak ste si nestihli pripraviť obed do práce a viete, že sa pôjdete najesť do reštaurácie alebo jedálne, pokojne si ten vyprážaný rezeň dajte, ale skúste si k nemu pridať aj ten šalát. Ak viete, že ste po práci o 17 hodine vždy hladný a vždy sa zastavíte v tom fastfoode, skúste nabudúce predvídať. Do tašky si večer pribalte pár orechov, jablko, nejaký tvrdý syr, hocičo. Len aby ste tomu hladu po ceste domov nepodľahli len tak jednoducho. Princíp zdravého stravovania je nad jedlom premýšlať ešte predtým ako ho vôbec zjete.

Ako by mal vyzerať ideálny denný jedálniček z hľadiska vyváženosti makroživín (bielkoviny, tuky, sacharidy)?

Ak sa pozrieme na celosvetové odporúčania alebo len k susedom do Rakúska, či Nemecka (DGE), tak tie hovoria, že by najväčšiu časť energie mali tvoriť sacharidy a to až 55%, tuky by nemali presahovať hranicu 30%, no a zbytok by mali tvoriť bielkoviny ca. <15%. Každopádne to nemusí platiť obligátne a každý si to môže individuálne nastaviť podľa potrieb. Ja vidím problém iba v tom, že niektorí ľudia často kladú dôraz iba na niektoré makroživiny (rozumej bielkoviny) a na tie ostatné sa vykašlú. Čo nemusí vždy priniesť očakávaný výsledok, ale skôr naopak.

Aký je tvoj názor na moderné výživové trendy, ako sú ketogénna diéta, pôst alebo vegánstvo? Sú tieto prístupy udržateľné z dlhodobého hľadiska?

Tieto trendy môžu mať pozitívne účinky na naše zdravie, môžu kladne zmeniť naše stravovacie návyky, či vzťah k jedlu, k vareniu a zaobchádzajú s potravinami. To všetko je super. Jedinú nevýhodu, ktoré tieto trendy majú, je vysoká pravdepodobnosť, že človek pri nich narazí do steny, pretože je veľmi ťažké udržať tieto diéty dlhodobo. Samozrejme, že sa nájdu ľudia, ktorí takto fungujú roky, sú zdraví a majú dobré výsledky, ale takých ľudí je málo. Všeobecne sa neodporúča začínať so stravovaním, ktoré obsahuje určité prvky extrému. Na všetky tieto diéty existujú alternatívy, ktoré tieto negatívne stránky nemajú, tak prečo ich vôbec skúšať. Ale ak sa už niekto do jednej z takýchto extrémnych diét pustí, mal by aspoň tie ich možné negatívne účinky poznať. A nie až vtedy, keď už na tú stenu narazí.

Existujú nejaké populárne mýty o výžive, ktoré by si chcel vyvrátiť?

Všetky už boli milión-krát vyvrátené. Problém je s tou popularitou. Veľmi často vidíme, že sa tie mýty stále vracajú naspäť. Pár rokov sa ich experti snažia vyvrátiť, potom sa im to podarí, no skôr či neskôr príde nejaká nová prezlečená upgradeovaná verzia toho istého šmejdu. A preto sa ani nebudem tu snažiť niečo vyvracať. Iba by som k tomu povedal jedno a síce, že ak vám niekto sľubuje hory-doly, sľubuje niečo, čo vám nikto iný sľúbiť nevie, je to na 99,99% podvod a jediné o čo mu ide sú vaše peniaze. Každý jeden mýtus je vo svojej podstate vždy o tom istom, sľubuje rýchle skratky. Výživa ale skratky nepozná. 

Aj výživa je veda, ktorá sa neustále mení a nepreduje, prichádzajú nové výsledky štúdií, nové poznatky, ktoré niekedy tie staré negujú a vyvrátia, ale jej princípy vždy zostávajú nemenné. A tých sa treba držať.


Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by byť považované za lekárske odporúčania. Je dôležité zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu a podporovať zodpovedné pitie. Spoločenská zodpovednosť a právne opatrenia, ako je regulácia predaja alkoholu a stanovenie vekových obmedzení, zvýšenie daní a zákaz reklamy môžu tiež prispieť k zníženiu negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu.
Ak máte obavy týkajúce sa vašej konzumácie alkoholu alebo jej účinkov na vaše zdravie, nebojte sa konzultovať svoj stav s lekárom alebo iným zdravotníckym odborníkom.